luni, 18 februarie 2008

Extaz în Kosovo, agonie în Serbia

Euforia i-a cuprins pe kosovari atât la Priştina, ...
Începând de ieri, pe harta Europei a apărut un nou stat: Republica Kosovo. Precedentul kosovar dă speranţe şi altor regiuni separatiste din Europa şi Caucaz.

După ani de aşteptare, kosovarii şi-au văzut ieri visul cu ochii: sub atenta îndrumare a Occidentului, parlamentul de la Priştina a anunţat desprinderea provinciei Kosovo de Serbia. „Începând de acum, Kosovo şi-a schimbat poziţia politică, suntem un stat independent, liber şi suveran", a declarat preşedintele parlamentului, Jakup Krasniqi, după votarea declaraţiei de independenţă, citită mai întâi de premierul kosovar Hashim Thaci.

Vestea a fost primită cu urale pe străzile din Kosovo şi în special în capitala Priştina, care vibra sub strigătele de „Independenţă" şi concertele de claxoane şi petarde. Zeci de mii de kosovari, locuitori ai capitalei sau veniţi din provincie, arborând drapelul albanez - acvila neagră bicefală pe fond roşu - alături de cel al Statelor Unite, au luat cu asalt străzile.

În parlamentul de la Priştina a fost prezentat ieri şi drapelul noului stat Kosovo. Acesta este reprezentat de harta fostei provinciei sârbe care are câteva steluţe în nuanţe de alb şi albastru. Dacă pentru kosovari a fost ziua lor cea mare, tensiunea s-a făcut simţită vizibilă mai ales în zona de nord a provinciei, locuită de sârbi.

La Mitroviţa, trupele NATO au ridicat bariere ca să-i despartă pe sârbi de albanezi. Proclamarea independenţei Kosovo este ultima etapă a procesului de dezmembrare a fostei Iugoslavii. Începând din 1991, Slovenia, Croaţia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi-au declarat pe rând independenţa.

Comunitatea internaţională s-a împărţit în două

Ruperea Kosovo de Serbia a împărţit comunitatea internaţională în două tabere: cea pro, condusă de SUA şi mai multe ţări din UE, şi cea contra, condusă de Rusia. Recunoaşterea sau nerecunoaşterea independenţei Kosovo nu va fi rezultatul unei decizii comune a UE, ci va aparţine fiecărui stat membru. Este poziţia exprimată, până acum, de Comisia Europeană, în condiţiile în care nu există un consens.

Cel puţin şase ţări şi-au anunţat, de mai multe ori, intenţia de a nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo sau cel puţin nu imediat. Este vorba de Bulgaria, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania. Singurul subiect asupra căruia oficialii europeni sunt de acord a fost trimiterea unei misiuni civile, formată din poliţişti, procurori, judecători şi funcţionari vamali, denumită Eulex, care va fi responsabilă cu supravegherea independenţei provinciei.

Poziţia României rămâne neschimbată

Independenţa Kosovo va fi principala temă a reuniunii Consiliului General de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE). Potrivit "International Herald Tribune", preşedinţia slovenă a UE face presiuni pentru obţinerea unei declaraţii comune a celor 27 privind noul stat.

Publicaţia susţine că există state care nu doresc să-şi pună semnătura pe un astfel de act. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat că poziţia României privind independenţa provinciei Kosovo rămâne aceeaşi, fiind una asumată şi cunoscută în plan internaţional. Aseară s-a întrunit Consiliul de Securitate al ONU, iar azi ambsadorii NATO vor discuta despre măsurile de securitate care se impun în zonă după declararea independenţei.

Frustrare, violenţe şi neputinţă la Belgrad

2.000 de sârbi au protestat pe străzile capitalei ...
Preşedintele sârb Boris Tadic a îndemnat ieri la calm şi a dat asigurări că ţara sa va lua toate măsurile necesare pentru a anula desprinderea Kosovo de Serbia. Premierul Voislav Kostunica le-a cerut sârbilor din provincie să rămână la casele lor promiţându-le că Belgradul îi va ajuta.

Liderul Bisericii Ortodoxe sârbe din Kosovo a declarat că Serbia ar trebui să îşi mobilizeze forţele armate, să declare provincia „teritoriu ocupat" şi să cumpere arme de la Rusia pentru a-l recuceri. Mai multe sute de veterani ai armatei sârbe, îmbrăcaţi în uniformele lor militare, au fost împiedicaţi ieri să pătrundă în Kosovo, înainte de proclamarea independenţei provinciei.

Nu au lipsit nici inciden­tele după declararea inde­pendenţei. Grenade de mână au fost aruncate asupra clădirilor UE şi ONU din Kosovska Mitroviţa, oraş unde trăiesc 40.000 de sârbi.Aseară târziu, peste 2.000 de manifestanţi au ieşit pe străzile Belgradului şi au aruncat cu pietre în Ambasada SUA.

»Începând de acum, Kosovo şi-a schimbat poziţia politică, suntem un stat independent, liber şi suveran

Jakup Krasniqi, preşedintele parlamentului de la Priştina

http://www.adevarul.ro/articole/sa-ne-speriem-de-efectul-kosovo/341692

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc